Na de vakantie wordt het beter

Het is weer bijna voorbij… die mooie zomer. Leuk dat ik het er nog even in wrijf, nietwaar? Maar het is een heerlijke zomer geweest. En waarschijnlijk ben je net als de meeste Nederlanders ook heerlijk op zomervakantie geweest. Om op te laden en te genieten met je grote liefde, of je vriendenclub of samen met je gezin. Vakantie is heerlijk en je komt weer helemaal heerlijk ontspannen terug. Klaar om aan het werk te gaan. Tijdens je vakantie heb je tijdens die mooie zwoele avonden een goed gesprek gehad over je werk onder het genot van een heerlijk glas wijn. Terwijl je elkaar diep in de ogen keek en in de verte naar de schitterende sterrenhemel keek. Na de vakantie zou het anders gaan en wordt het ook op je werk beter.

Reality kicks in

Dan is het weer zover. De eerste maandag na je vakantie. Stiekem had je al een beetje buikpijn. Maar zodra de wekker gaat, sta je wel naast je bed. Want nu gaat het leuker worden op je werk. Want jij gaat alles anders doen. Je kijkt er wel naar uit om je collega’s weer te spreken en je vakantieverhalen te vertellen. De eerste dag dus. Op je werk doe je het ook lekker rustig aan. Je neemt lekker de tijd om al je mails door te nemen, af en toe te bij te praten met een collega en je pakt een klusje op. Maar het is best een relaxte dag. Je kunt het ook in je eigen tempo. Niemand verwacht vandaag nog wat van je. Een paar dagen later zit je al weer helemaal in je werk en het is alsof je nooit op vakantie bent geweest. Aan het einde van de week ben je alweer aan vakantie toe. En ben je al die goede voornemens alweer helemaal vergeten. En voel je moe en futloos. Hoe kan dat toch? Waarom lukt het je niet?

Het wordt niet vanzelf beter

Nou, omdat het nooit vanzelf beter wordt. Dat geldt niet alleen voor je werk. Maar voor alles in je leven. Je relatie wordt ook niet ineens vanzelf beter. Je moet zorgen dat je beter wordt. Dit is de grootste misvatting die ik ook van mijn klanten hoor. Na de vakantie… als ik goed uitgerust ben… na mijn zwangerschapsverlof wordt het anders. En weet je: het wordt nooit vanzelf anders. Ik heb dit trouwens ook heel lang gedacht. Als ik weer ontspannen of goed uitgerust was. Dan zou het wel anders worden. We zeggen het ook heel vaak tegen elkaar hardop. Het komt wel goed. Maar eigenlijk zouden we nooit tegen elkaar mogen zeggen. Want niets komt vanzelf goed. En ik heb dit zelf zo vaak tegen vriendinnen gezegd vroeger. We geven elkaar liever een goed gevoel dan dat we de waarheid zeggen. Maar de waarheid is dat niets vanzelf goed komt. En dat jij het goed moet maken. Als je wil dat het verandert. And that’s a good thing believe me. Want daar ga je ook je kracht ontdekken.

Jij kunt het veranderen

Want met dat ene zinnetje. Het komt vanzelf wel goed, zeg je eigenlijk tegen jezelf dat het wel goed komt als de omstandigheden veranderen. Dus als je manager aardiger wordt, je lekker hebt kunnen slapen of je in je flow zit of op tijd op je werk bent of een goede beoordeling krijgt. Maar daarmee leg jij jouw lot in andermans handen en maak jezelf afhankelijk van omstandigheden buiten jezelf. En ik wil niet dat je dat gelooft, want het is niet waar. Ik wil niet dat jij nog 1 dag de regie uit handen geeft. Ik wil je niet voorliegen. Omdat ik niet wil dat je blijft aanklooien op je werk. Ik weet dat je super krachtig bent en vol met ingehouden kracht zit. Jij hebt en bent de power om het beter te maken. Hoe? Door andere keuzes te maken in elke dag en anders te doen. Ben je daartoe bereid? Of blijf je hopen dat het beter wordt en switch je naar een andere werkgever die je talent hopelijk wel opmerkt?

Je lichaam vertelt het je

Wat het ook is waar je nu tegenaan loopt. Of je werk niet leuk vindt en meer kunt, of stress hebt of je niet gewaardeerd voelt of uitgeput thuiskomt. Die gevoelens zijn er niet voor niets. Het zijn signalen van je lijf die je wat te vertellen hebben. Dat het anders moet. Soms door het anders te doen. Want vaak val je elke keer in dezelfde valkuilen, waar je maar niet uit lijkt te komen. Soms ligt het dieper en doe je werk wat niet echt bij je past. Maar jij kunt het veranderen. Jij hebt het allemaal in je om je werk weer leuk te maken. Hoever laat je het nog komen? Accepteer je dat je thuis geen greintje energie meer over hebt en wacht je tot het echt niet meer gaat en je ziek moet melden? Ik hoop dat je het niet zover laat komen.

Negeren werkt niet

Dat heb ik zelf namelijk wel gedaan. Ik zat niet op mijn plek op mijn werk en ik wist het. Al heel lang. Ik bleef hopen tegen beter weten in. Want het was niet het goede moment om keuzes te maken. We kregen net een kind. Ik hoopte dat na mijn zwangerschapsverlof het beter zou worden. En ik het weer leuk zou vinden. Maar de zeurende pijn die eerst op de achtergrond was, werd een open wond. Totdat ik me ziek moest melden. Ik was boos op alles en iedereen. Want ik had zoveel werk op mijn bordje. Konden ze dan niet zien dat ik alles deed voor het bedrijf? En nog was het niet genoeg. Ik bleef doorgaan. Ik duwde het gevoel nog verder van me af. Maar ik werd weer ziek en de emmer was weer vol en toen ik me weer ziek moest melden, voelde ik zo sterk van binnen. ‘Ik wil dit niet meer. Het is genoeg’. Toen ben ik in gesprek gegaan met mijn werkgever en heb ik verteld waar ik mee zat. Dat ik niet meer gelukkig was en anders wilde. Maar ik liet het ver komen. En dat zie ik helaas ook bij veel vrouwen in mijn omgeving en ook regelmatig bij mijn klanten.

Wanneer ga jij shinen?

Ik weet dat dit misschien ook voor jou geldt. Dat jij ontzettend veel te bieden hebt. Maar dat je het binnen houdt, dat je het inhoudt. En dat doet me echt verdriet. Want ik weet dat je zoveel te geven hebt. Dat je zoveel te bieden hebt. Dat je sterk en krachtig bent. En dat je misschien niet in jezelf gelooft. Maar ik doe dat wel. Ik weet dat jij nooit hebt geleerd zo krachtig te zijn. Jij hebt geleerd die kracht in je te houden. Je bent altijd lief voor anderen. Je prijst anderen de hemel in. Maar je vergeet jezelf. En soms frustreert je dat. Want wanneer is het nou eens jouw tijd? Wanneer durf jij nou eens echt voor jezelf te staan? Dat heb je nooit geleerd. Je hebt geleerd het beste meisje van de klas te zijn. Maar daarmee is wel je licht geloofd. Want dat heeft een patroon in je leven ontwikkeld waardoor je goed voelt als je een compliment krijgt en je slecht voelt als je kritiek krijgt. Je weet precies wat de ander nodig heeft. Daardoor doe je werk goed. Maar die extra sparkle ben je kwijtgeraakt. Want lief zijn en je best doen is leuk als je kleiner bent. Maar in het volwassen leven krijg je daar geen beter salaris door, promotie of een schouderklopje. De waardering die je zoekt vind je nooit. Dit patroon zet je vast in een cirkel van onvervulde verwachtingen.

Het is tijd om te laten zien wat je echt kunt. Te gaan vertrouwen op wie je echt bent en wat jij allemaal kunt. Om je eigen ideeën en inspiratie te volgen: je innerlijke leiding. Ik weet dat je grootste dromen en ambities hebt. En ik weet dat je soms afvraagt of je die belofte die je ooit voelde over jezelf wel ooit gaat waarmaken. Maar weet dat het helemaal aan jou is. Je kunt dat. Maar dan moet het wel gaan doen.

En als je wel wat hulp kunt gebruiken weet dan dat je mij kunt inschakelen als coach. Omdat ik weet wat het is. Ik heb het zelf doorleefd en één van mijn kwaliteiten is dat ik als coach mensen kan doorzien. Dat kon ik altijd. En daardoor zie ik ook wat jouw patroon is wat je vastzit en wat er nodig is om het te doorbreken. Want ik gun je dat elke dag een fijne dag is en dat je vertrouwen hebt in jezelf en met plezier opstaat om te werken en met energie weer terugkomt. Of dat nu het werk is wat je nu doet of iets anders.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Weet dat je gratis met mij een Mission Call kan inplannen van 20 minuten. Omdat ik het belangrijk vind dat jij er niet alleen voor staat. En ben je er echt klaar voor werk te maken van die dromen? Boek dan meteen de coaching.

Want jij hebt het in je!

Liefs Maria