Ben jij een uitsteller?

‘Van uitstel komt afstel’ , zei mijn moeder vroeger altijd. En misschien zei jouw vader of moeder dat ook wel. Of iemand in je omgeving. En het is in zekere zin ook waar. Als je vandaag iets niet doet, is de kans groot dat je het morgen ook niet oppakt. Ben jij een uitsteller? Of juist een aanpakker? Maar zelfs als je een aanpakker bent, kun je uitstellen wat echt telt. Hoe zorg je ervoor dat je meer doet van wat echt belangrijk voor je is?

Van uitstel komt afstel…

Ik zal het meteen maar eerlijk bekennen. Ik ben van nature een enorme uitsteller en altijd al geweest. Ik was de persoon die de allerlaatste dag voor een proefwerk pas in actie kwam en ook in mijn werk leek ik op mijn beste te presteren als een deadline naderde of een collega in mijn nek hijgde. Natuurlijk zorgde dat ook voor onnodige stress. Maar op de een of andere manier kwam het altijd wel goed en kreeg ik alles op tijd af.

Maar het had wel 1 minpunt. Daardoor deed ik het werk wat van me verwacht werd en wat ik zelf belangrijk vond schoof op de lange baan. Omdat dat bijna altijd de taken zijn zonder deadline. En zonder duidelijke actielijst met deadline kwam ik niet in beweging. Maar dat soort punten zorgen er juist voor dat je kunt schitteren en stalen op je werk en jezelf echt op de kaart te zetten. Trouwens ik deed hetzelfde in mijn eigen bedrijf. Ik deed heel veel, maar niet wat echt belangrijk was om mijn bedrijf in een volgende fase te brengen. Ik maakte mooie content voor Facebook of een blog. Maar ik stuurde niet op mijn business en mijn resultaat. Ik zat lekker in mijn veilige cocon en maakte geen echte meters. Want geloof me dat is niet waar ‘the magic happens’.

Waarom stel je het werk uit en doe je het niet?

Je kunt lekker bezig zijn en bergen werk verzetten, maar het belangrijke werk niet doen. En jammergenoeg kom je dan geen steek verder. Dat uitstellen dat doe je nooit zomaar. Het heeft altijd een reden. Je moet iets doen wat je spannend vind bijvoorbeeld. Soms kun je daarin verstoppen en dus veel werk doen, waardoor het lijkt alsof je meter  maakt. Maar eigenlijk houd je dan jezelf voor de gek. Zoals ik dat ook deed. Ik stelde het opnemen van een video uit bijvoorbeeld wel met duizend verschillende redenen. Of het maken van een keuze als ik iets lastig vond of niet goed wist hoe ik het moest aanpakken. Hoe doe jij dat? Wat schuif jij op de lange baan? Ga jij bijvoorbeeld al echt voor die promotie op je werk of is dat echt iets voor volgend jaar? Heb jij al om die salarisverhoging gevraagd? Doe je al echt wat met de feedback die je manager je geeft? Of komt dat morgen of volgende week of volgend jaar.  We zeggen vaak wel dat we iets willen. Soms is dat niet helemaal zo. Want we willen de topbaan maar niet altijd verantwoordelijk zijn bijvoorbeeld. Dan kun je niet meer een dagje surfen online. Of leiding geven aan een project, want we willen wel de leider zijn maar we zijn misschien bang dat onze leiding niet geaccepteerd wordt. Dan kun je falen. En daarom stel je soms ook. Het voelt veiliger om aan de zijlijn te staan, dan met je kop boven het maaiveld uitsteken. We zijn allemaal wel een beetje bang om te falen. En dat is niet erg.

Maar alleen als je kunt falen kun je ook winnen

Maar je kunt pas winnen als je mee gaat spelen. Je moet ook bereid zijn op je bek te gaan. Meestal gebeurt dat ook helemaal niet. Maar je moet wel bereid dat risico te accepteren. En als je merkt dat je uitstelt- en niet doet wat je wil doen- dan kun je er zeker zijn dat je mindset nog niet op hetzelfde niveau is als je doel. Je zegt dat een andere baan wil, maar je neemt geen actie bijvoorbeeld. Als je merkt dat je er wel over praat en het niet doet, dan is je mindset dus altijd niet zover. Maar gelukkig kun je die trainen. Je merkt dat je mindset op het juiste level is als je het gaat doen.   Zo simpel is het. 

Hoe herken ik dat mijn mindset achterloopt?

– Als je erover praat, maar het niet doet;

– Als je het uitstelt, dus iets wat je in de toekomst gaat doen;

– Als je smoesjes hebt of redenen om nu niet in actie te komen;

– Als je twijfelt of het niet zegt te weten;

– Simpel altijd als je het niet doet of het niet afmaakt.

Wil jij werk maken van je doelen en echt bereiken wat je wil?

Of dat nu een nieuwe baan is, een succesvolle promotie of een gezondere leefstijl. Ontdek hoe je mindset wonderen kan verrichten en doemee met het webinar Miracle Mindset op 30 april. Wil je meer weten over het online programma Miracle Mindset kijk dan op deze pagina.