Ken je dat gevoel dat je dag start en moeilijk kunt opstaan? Dat je twee keer op snooze hebt gedrukt en nog niet kunt opstaan. Terwijl je vroeger zo makkelijk uit je bed sprong. Waar is dat gevoel gebleven? Dat natuurlijke gevoel van energie wat kinderen uitstralen. Het lijkt wel alsof we allemaal moe zijn, weinig energie hebben en moeilijk kunnen opstaan. Hoe breng je meer energie in je leven? En hoe zorg je ervoor dat vol energie de werkdag start en natuurlijk weer afsluit?

Je kunt geen energie verliezen

Energie is niet iets wat je kunt vastpakken. Het is niet tastbaar. Maar wist je dat je geen energie kunt verliezen? Het kan alleen van vorm veranderen. Logisch ook, want je bent een mens met oneindige mogelijkheden en capaciteiten. Dat geldt natuurlijk ook voor je energie. Het raakt dus nooit op of leeg. Maar het voelt soms wel alsof je geen energie hebt. Gelukkig kun je energie op elk moment resetten. Jij zit zelf aan de knoppen.

Ook al voelt dat niet altijd zo. Ik was zelf ook een persoon die vaak energie kwijtraakte. En heel veel oppikte van anderen. Misschien geldt dat ook voor jou. Maar het wil niet zeggen dat als je gevoelig of intuïtief bent, dat het je dan overkomt en er geen invloed op hebt. Je hebt juist de kracht en het vermogen om je energie dan te sturen.  Jouw super fijngevoelige manier van waarnemen zorgt juist voor veel extra mogelijkheden en maakt je juist daarin extra krachtig.

Waarom heb ik dan zo weinig energie?

Het kan meerdere dingen betekenen. Je houdt energie vast., Kijk energie van anderen op pikken, dat is niet zo’n probleem. Dat doen we ook allemaal. Het punt is dat je het vasthoudt. En dan gaat het in de weg zitten. Dan wordt het zwaar  en voelt het niet fijn. Wat als je energie gewoon door je heen kunt laten gaan? Het ontvangen en dan gewoon weer loslaten. Maar juist omdat we energie niet willen veranderen, zetten we onbedoeld een muur op (weerstand) en dan blijft het plakken.

Te weinig energie kan ook betekenen dat je niet afgestemd bent op jezelf. Dat je onvoldoende luistert naar jezelf en bijvoorbeeld meer naar anderen. Hoe is dat voor jou? Maak jij de mening van een ander soms belangrijker dan je eigen waarheid? Als een collega heel overtuigend zijn idee brengt, wat doe jij dan? En wie bepaalt thuis welke  serie of Netflix je kijkt? Jij of je partner?Je cijfert je eigen wensen vaker weg dan je denkt. En we doen het allemaal, dus reken jezelf er al vooral niet op. Want dat kost nog meer energie. Maar weet wel dat het er voor kan zorgen dat je energie wegzakt. Verder in het blog tips om dat om te zetten. Maar soms luisteren we ook niet naar onszelf, omdat we diep van binnen niet onze volledige energie en ruimte willen innemen.


Je eigen ruimte innemen

Dus je zegt dat je die promotie op je werk wil. Maar je bent nog niet bereid de persoon te zijn die je dan moet zijn, omdat het betekent dat je geen baaldagje meer kan hebben of er echt moet staan. Omdat je dan ook kunt falen. Dan kan je onbewust dat tekort aan energie ook gebruiken om het nog niet te doen. Of het feit dat je feedback van je manager dat je nog onvoldoende de leiding neemt bijvoorbeeld. Dan kan je zeggen dat het geen zin heeft ervoor te gaan, omdat je manager nog niet in je gelooft. Maar het is altijd een spiegel. Soms ben je er nog niet aan toe en zet je zelf je energie vast. Ook dat doen we allemaal. Of je nu blijft bij een baan omdat je nu eenmaal de hypotheek moet betalen of dat je niet gaat sporten omdat je zo moe bent vandaag. Maar een manier om wat beter helder te krijgen wat jij wil is gewoon je energie laten stromen. Of gebruik een van de tips hieronder. Dan krijg je steeds beter beeld op wat voor jou belangrijk is en wat jij wil.

Klagen is minder onschuldig dan je denkt

Zonder dat je het weet, maak je het vaak erger door de situatie zelf vast te zetten in energie en woorden. Als je heel vaak zegt dat je moe bent, bevestig je de situatie.  Geloof me, been there done that. Zeggen dat je moe bent thuis of op je werk helpt niet. Dus stop met te zeggen: ik ben te moe om…. Het is minder onschuldig dan het lijkt. Want door de woorden uit te spreken bevestig jij dat je dit geloof en zet je het verder vast. Het is een statement wat je zo zelf meer lading geeft.  En volgens de wet van aantrekkingskracht krijg je er dan dus meer van en dat wil je juist niet. Dus ben je bewust van wat je zegt en roep jezelf een halt toe als je merkt dat je aan het klagen bent of het denkt. Stel gewoon de vraag wat kan ik doen om meer energie te krijgen. En benoem juist vaker als je wel energie hebt. Het is een vorm van omgekeerde psychologie, maar het werkt wel.

De diepere boodschap van energie

Je kunt op elk moment je energie een boost geven. En hieronder vind je daarvoor tips. Maar soms is er meer aan de hand en vertelt je lichaam je wat anders. Doe je werk wat niet bij je past of werk je in een omgeving die niet gezond voor je is. Dan is het ook goed om andere vragen te gaan stellen. Je lichaam weet het antwoord altijd en als eerste. Wil je hulp bij het krijgen van meer energie? Boek dan een gratis Skype Energy sessie bij me. Dat is een korte sessie van een half uur, waarin je 1 vraag kunt inbrengen. En waar ik je 3 tips geef waarmee je verder kunt. Het helpt je een stap te zetten en daar help ik je graag bij. Stuur een mail naar info@methode-eigen.nl

Energy break

Binnen een paar minuten kun je jouw energie resetten. Dus als je merkt dat je energie off is of wegzakt, neem een energy break. Een paar tools om je energie weer meteen op peil te brengen.

 1. Vraag van wie het is

Bijna altijd als je energie zakt, ben je energie aan het opnemen van een ander. Sluit je ogen en stel jezelf de simpele vraag of deze energie van jou is. Is het antwoord nee, stuur het dan retour afzender. Als je het lastig vindt of het antwoord ja of nee is kun je ook kijken welke optie het beste voelt. Die is waar voor jou. Je hoeft ook niet te weten van wie de energie is om het terug te sturen. 

2. Energie vergroten

Sluit je ogen. Stel je voor dat je energie bent en maak je energie groter en groter. Net zo groot tot wat jij fijn vindt. Rek je energie zover als je kunt en laat je energie daarmee toenemen.

4. Energyboost

Ook op Mijn Youtube kanaal vind je verschillende oefeningen om je energie in beweging te brengen. Hier vind je een oefening om je eigen energie te stromen en jezelf een boost te geven.

Doe jij ook mee maandag?

Aanstaande maandag weer Magic Monday. Daarom organiseer ik op FB een livestream over de kracht van visualisatie. Doe jij ook mee? De livestream is van 09:00-09:30