Ik beken. Ik ben een boekenwurm en verslaafd aan boeken. Als ik moet kiezen tussen boeken of TV dan is de keus snel gemaakt. Al van kinds af aan kon ik helemaal op gaan in boeken. Ik vond het heerlijk me onder te dompelen in een nieuwe wereld. Als volwassene lees ik nog steeds graag en heb ik een voorliefde ontwikkeld voor ‘zelfhulp’ boeken. Overigens ben ik niet zo’n fan van die term. Want het klinkt alsof er nog aan je gesleuteld moet worden en er is iets mis is. Dat is juist niet zo. Het is voor mensen die ervoor kiezen zich persoon te willen ontwikkelen in het leven. Daar is altijd moed voor nodig. Inspirerende boeken dus een veel betere term. Boeken die je inzichten geven en je verder helpen. Daar kun je nooit genoeg van hebben. Welke 5 boeken moet je absoluut gelezen hebben en waarom?

  1. Je kunt je leven helen- Louise Hay

Als je dit boek nog niet gelezen hebt, ren dan NU naar de boekenwinkel. Want dit boek moet je hebben! Wat een held is Louise. En wat was zij haar tijd ver vooruit. Dit boek is al in 1984 uitgegeven. Louise leert je hoe jij je leven kunt transformeren met de kracht van jouw gedachtes. Dat heeft ze ook zelf gedaan toen ze de diagnose kanker kreeg. Daarnaast heeft ze samengewerkt met aids patiënten waarvan er ook meerderen succesvol herstelden met de kracht van positieve affirmaties (positieve boodschappen). Dit was voor mij- samen met andere theorie/films lifechanging. Dit heeft mij het geloof gegeven dat jij jouw leven kunt beïnvloeden met de kracht van jouw gedachtes. En dat geloof en doe ik nog steeds tot de dag van vandaag. Ik zal Louise hier eeuwig dankbaar voor blijven. Want het heeft mijn leven zo positief veranderd.Helaas is Louise Hay recent overleden. Ze is maar liefst 90 geworden. Haar ‘legacy’ leeft voort.

2. Conversations with God

Ook zo’n geweldig boek. Overigens heeft de Engelse versie zoveel meer indruk op me gemaakt dan de Nederlandse vertaling. Maar hey ik houd ook echt van in het Engels lezen. Dit boek heeft zoveel in mij geshift  in de manier waarop ik naar de wereld kijk en naar ‘God’. Voor diegenen die dat niet weten. Ik ben christelijk opgevoed en als kind kon ik nooit echt een match maken met dat godsbeeld. Dat je zo ontzettend je best moet doen en dan naar de hemel gaat. En als je niet gelooft, dan niet. Daar kon ik niets mee als kind. Ik vond dat maar een afschrikwekkend beeld. Het klikte gewoon niet. Dit boek deed me beseffen dat we allemaal een stukje god in ons hebben, dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, dat de hemel hier op aarde is en dat je alles en iedereen mag zijn wie je bent. We are all connected and we are all divine. Er is ook geen beoordeling aan het einde van je leven. Je mag gewoon zijn wie je bent. En we zitten samen op de wereld om de mooiste dingen te creëren. Een echte aanrader dus!

3. De helende kracht van acceptatie Annemarie Postma
Een Nederlandse auteur mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Er zijn prachtige internationale bestsellers te vinden. Maar laten we vooral niet vergeten dat er ook in Nederland veel talent is. Een op het oog klein en misschien wel onbeduidend boekje, maar met ‘zo’n krachtige boodschap die ik echt volledig vanuit mijn hart ondersteun. Vind jezelf door te stoppen met zoeken. De sleutel tot geluk ligt niet in het veranderen van jezelf, maar het zijn van wie je nu bent. Sommige mensen spenderen hun hele leven naar de oplossing en zoeken, zoeken, zoeken. En blijven zoeken. Ze zullen het nooit vinden. Dat is ook een weg die je kunt inslaan met je coach, dat je maar blijft sleutelen en veranderen aan jezelf. Het zal dan nooit goed genoeg zijn. Het is juist andersom. Alles wat je nodig hebt, is al in je. Wees gewoon wie je werkelijk bent. En vertrouw op jezelf.

4. A new earth- Eckart Tolle

Dit boek is ook een klassieker. Je kent het misschien van Oprah’s bookclub. Het heeft mij serieus in de kast gestaan. Het resoneerde totaal niet. Ik vond het maar een afstandelijk, moeilijk te begrijpen boek. Maar zo gaat dat met boeken. Een paar jaar later kwam ik het weer tegen in mijn boekenkast. En nu hadden we wel een klik. Dit boek was zo’n eyeopener voor me op zoveel manieren. Ik vind dat iedereen het zou moeten lezen. Omdat het zoveel leed in persoonlijke levens en de wereld zou voorkomen. Eckart Tolle vertelt hoe het ego ons in het leven meer in de weg staat dan ons dient. Het zorgt voor gevoelens van niet gelukkig zijn, ontevredenheid, woede, jaloezie, concurrentie en drama. Lots of drama. Vrij vertaald- die ruimte geef ik mezelf dan ook maar- is het ook een uitnodiging om je intuïtie verder te gaan volgen en je los te maken van je ego. Want dat geeft je ruimte, nieuwe inzichten en perspectieven om de wereld te bekijken.

5. The power of intention Wayne Dyer
And last but not least in dit lijstje Wayne Dyer. Helaas is Wayne Dyer ook al overleden. Maar ook deze man heeft zoveel betekent in het leven van zoveel mensen. Onderdeel van het Hay house (waar ook Louise Hay auteur is). Wat heeft Wayne Dyer ontzettend veel gedaan in zijn leven. Het boek vertelt hoe jij je intenties kan inzetten en daarmee je wereld kan beïnvloeden. Maar het voelt zo puur en waarheidsgetrouw geschreven. Dat maakt dat het je boek meteen in je hart sluit en Wayne Dyer natuurlijk ook. Wil je meer weten over deze top 5 van inspirerende boeken? Luister naar de podcast en ontdek echt waarom deze boeken een must-read zijn. https://soundcloud.com/maria-van-den-heuvel/podcast-top-5-inspirerende-boeken

Welk inspirerend boek ontbreekt nog volgens jou?

Een top 5 boeken kiezen is eigenlijk een onmogelijke keuze. Want hoe kun je nu kiezen als er zoveel mooie, waardevolle en inspirerende boeken zijn? Het voelt altijd alsof je een boek tekort doet, want er zijn nog zoveel meer. Ik heb het nog helemaal niet gehad over Esther en Abraham Hicks en nog zoveel andere mooie boeken. Don’t kill my darlings zeggen ze ook weleens. Er zijn nog zoveel mooie boeken die zeker nog de revue gaan passeren. Maar deze zijn alvast voor altijd in mijn hart gesloten. Ik hoop dat er ook wat moois voor jou bij zit.

Welk boek mis jij nog in deze lijst, welk boek inspireert jou en moet hier absoluut nog bij?